Blat drewniany w meblach na wymiar - wady, zalety, sposoby konserwacji

szafki kuchenne kraków

Blat drewniany

Blat wykonany z drewna coraz częściej wybierany jest przez naszych klientów. Dlaczego warto wybrać blat drewniany? Ze względu na funkcjonalność jak i niepowtarzalny wygląd. Piękny drewniany blat, stanowi doskonałe wykończenie wnętrza i jest jego niewątpliwą ozdobą.

Po drewniany blat sięgają zarówno miłośnicy kuchni urządzonej w klasycznym stylu jak i zwolennicy nowoczesnych wnętrz.

Każdy rodzaj drewna ma inną fakturę i jego zastosowanie daje inny efekt.

Rodzaje blatów drewnianych

Wyróżniamy blaty z litego drewna jak i blaty klejone. Może się wydawać, że lite drewno wygrywa ze względu na trwałość, jednak to pozory. Blaty klejone, powstają ze starannie wyselekcjonowanych kawałków drewna- lameli, ściśle przylegających do siebie. Taki blat nie podlega wypaczeniu i pracuje. W blacie z litego drewna występują naturalne naprężenia, które sprzyjają uszkodzeniom drewna.

Z drugiej strony, blaty klejone mają wyraźnie "uboższy" wygląd. Nie tworzą już takiego efektu, jak piękne, naturalne usłojenie litego drewna.

Z jakiego drewna robi się blat drewniany?

Blat drewniany robi się zwykle z twardszych rodzajów drewna takich jak: dąb, brzoza, jesion czy orzech. Polecamy bardzo trwałe blaty z drewna egzotycznego jak tek, palisander czy merabu, które jest twardsze niż polskie odmiany drewna.

Zalety blatów drewnianych

  • Ładny, naturalny wygląd;
  • Łatwo usunąć uszkodzenie poprzez przeszlifowanie blatu;
  • Łatwe w indywidualnym dopasowaniu;
  • Odpowiednio konserwowane, są odporne na uszkodzenia;
  • Duży wybór materiałów i usłojenia.

Wady blatów drewnianych

  • Konieczność konserwacji;
  • Niska odporność na temperatury;
  • Brak odporności na uszkodzenia mechaniczne;
  • Ciemnieje wraz z upływem czasu

Sposoby dbania o blaty drewniane

Aby blat drewniany pięknie wyglądał i służył nam długie lata, należy odpowiednio o niego zadbać. Zwykle blaty drewniane używane są w kuchni. W miejscu, gdzie stoi suszarka, warto zamontować barierę dyfuzyjną, która oddzieli blat od pary buchającej ze zmywarki. Jeśli blat drewniany będzie często poddawany wilgoci w tym działaniu pary, będzie ulegał wypaczaniu.

Zwykle wybieramy blaty olejowane, trzeba pamiętać, że ich konserwacja nie kończy się w momencie montażu. Co jakiś czas, szczególnie na początku użytkowania, będziemy zmuszeni do regularnego olejowania blatu. Idealne tutaj będą oleje naturalne, pozwalające na kontakt z żywnością. Na samym początku blat traktujemy olejem nawet 2 razy w tygodniu. Potem coraz rzadziej, do jednokrotnego olejowania w kwartale.

Jak poznać, że blat wymaga olejowania? Stanie się matowy i "suchy". Jeśli wylejemy na niego kroplę, rozleje się ona natychmiast, a nie skupi w jednym miejscu.

Jak smarujemy blat olejem? Najlepiej dość cienką warstwę oleju rozprowadzić po blacie szmatką lub pędzlem. Nie może to być zbyt gruba warstwa, gdyż uniemożliwi nam wypolerowanie blatu. Po około 20-30 minutach zbieramy papierem lub szmatką nadmiar oleju. Po około 6-8h polerujemy szmatką blat.

Możliwy jest również wybór blatu lakierowanego, jednak są one mniej odporne na uszkodzenia czy działanie temperatury. Lakier też lubi się łuszczyć.

Innym rozwiązaniem jest zastosowanie na drewniany blat, szkła hartowanego, jednak nie osiągniemy już tak spektakularnego efektu, jak przy samym drewnie. Mamy za to skutecznie zabezpieczony blat.